sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Pieni pihani 2003–2012

Piha muutettuamme kesän alussa 2003

Etupiha
Talon pääty

Takapiha.
 Ensimmäinen istutus oli Rautatieomenapuu. Voi miten pieni, kasvaakohan se koskaan isoksi?
Ei tähän mitään ulkopuolisia suunnittelijoita tarvita :)
V. 2005 tein turveharkoista kukkapenkin, johon istutin 2 Alvari ja 2 Aino mustikkapensasta, kangasajuruohoa ja  rönsyansikkaa.
Miehen suunnitelma terassista.
Terassi työnalla v. 2005.
Vihdoinkin viimeinen lauta paikoilleen! 
V. 2006 oli etupihan laatoituksen vuoro.
Antiikkikivestä teimme 3 kukkapenkkiä tukemaan laatoitusta. Takana näkyy yksi ja ovesta tultaessa vasemmalle tehtiin toinen, joka tästä kuvasta vielä puuttuu. Työnjohto tsekkaa lopputulosta.
Kolmas löytyy asunnon päädystä.
Takapihan suunnitelma. Tämä muokkaantui pihan edetessä vuosina 2007–2010 pikkuhiljaa (pienellä budjetilla). 
V. 2010 näytti jo tältä. Laatoitus terassin reunalle tehtiin kierrättämällä vanhaa (osa huutonetistä). Piirtäminen paperille helpotti laatoituksen hahmottamista. Rautatieomenapuukin on jo kunnon mitoissa. Välillä on ihan notkunut omenista. Kovasti olen sitä leikkaillut, ettei valtaisi koko pihaa.
Yksi kesä meni tämän "kivipuron" rakentamiseen. Nurmikon pois kaivaminen pihasta oli se ikävin vaihe. No on kivetkin kyllä aika painavia siirrellä haluttuihin kohtiin.
Turveharkko on mun lemppari. Maanpeitekasvit peittävät sen lopulta kokonaan piiloon. Valkoista koristekiveä puun alla. Polut kivituhkasta.
Näkymä puun alta kivi-turveharkkopenkkiin.
Yksi kesä meni myös tämän loppuosan kaivamiseen ja "yrttipenkin" muodostamiseen. Sitten olikin suurin pihan kaivaminen takana, Ei nurmikkoa, yes! Kangasajuruohon olen siirtänyt puun alla olevaan turveharkkokaareen.  Välillä yritin päästä koko kasvista eroon. Kuvasta näkee kasvin vastaiskun.
Mustikkapensaat antavat jo runsasta satoa. Kasvavat turveharkkopenkissä todella hyvin. Rönsyansikka ja kangasajuruoho valtaavat turveharkon kokonaan.
Näkymä polulta talolle.

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Siisti, mutta kuitenkin hieman villi ja niin luonnollisen näköinen piha. Keväällä ja syksyllä vaatii siistimistä, mutta muuten helppohoitoinen. Ja mikä parasta, ei tarvitse nurmikkoa leikata!

Pihan muista istutuksista sitten ihan oma juttu tulossa.













1 kommentti:

  1. En tiedä, luetko enää näitä.. Mutta miten olet saanut kangasajuruohon kasvamaan turveharkossa?

    VastaaPoista